Loop Capital

av | dec 16, 2019 | Blogg, Externt kapital, Invono One, Startup Stories

 

Företagets uppgiftslämnare; Johan Åkesson
Medgrundare Loop Capital
Operations @ HETCH

 

– Du har varit med och startat det nya investeringsbolaget Loop Capital – berätta!

Loop Capital och vårt första initiativ LOOP 1 är ett nätverk av änglar som vill investera och engagera sig i startups. Jag och min medgrundare David Nilsson Sträng har haft många diskussioner om vad som behövs för att ge bolag de perfekta förutsättningarna för att växa. Det kokade till slut ned till fyra punkter som vi tycker är superviktiga och som vi vill hjälpa våra startups med, nämligen:

  1. Kreativ miljö
  2. Möjlighet att fråga om råd
  3. Brett kontaktnätverk
  4. Tillgång till kapital

Vi kände att det fanns en brist på sammanhållna investeringar i Helsingborg och då föddes idén till Loop Capital. Nu håller vi på att stänga det sista i LOOP 1 som kommer landa på 5,2 miljoner. Investeringarna i portföljbolagen kommer vara mellan 250 000–500 000 kr och i tidiga skeden där lite kapital kan göra stor skillnad för bolagen. Med oss på resan har vi en rätt stor skara väletablerade investerare men även nya som vill lära sig så jag tror det kommer bli en riktigt spännande start. Vi ser verkligen fram emot att kicka igång och har redan börjat träffa en rad spännande bolag i Skåne!

 

– Ok, det låter ju som att ni har fått med er några riktiga dröminvesterare i teamet. Vad har du och David själva för erfarenhet?

Jag har min bakgrund inom riskkapital och entreprenörskap. Jag har drivit en egen startup men även varit med och lanserat Handelsbankens första tredjepartssamarbete som sedan vann årets bankapp 2018. Efter detta arbetade jag som Venture analyst. David har omfattande erfarenhet av att bygga och utveckla bolag och affärer inom tech.

– Vilken typ av startups kommer ni fokusera på?

Vårt fokus är tech; dels då vi har en stark koppling till HETCH – den nya tech hubben i Helsingborg – men även för att vi båda har våra rötter i tech och vet hur det fungerar så att vi kan göra noggranna och väl genomlysta analyser av bolagen även i tidiga skeden. Sedan är ju såklart tech ett väldigt brett begrepp, men primärt fokus är på de bolag som har ett starkt grundarteam med en vision och idé som går att skala upp. 

Vi har insett att vi kommer behöva röra oss i hela södra Sverige för att kunna hitta rätt bolag så vårt fokus-område kommer att sträcka sig mellan Halmstad – Karlskrona – Malmö. Allt för att hitta de mest spännande och innovativa bolagen att hjälpa framåt. Vår ambition är att de ska bli en del av det växande ekosystem som finns kring HETCH och den skånska startup-scenen. Vi tror nämligen på att lära av varandra och dela med sig av kunskaper, stora som små. 

 

– Vad letar ni efter för investerare?

De flesta av våra investerare är vana vid att investera i tidiga skeden i onoterade bolag och det gillar vi. Vi är ett litet tight team och efterfrågar investerare som vill vara en tillgång när vi investerar i ett bolag. Vi ställer dock inga krav på erfarenhet utan värderar nyfikenhet och en vilja att engagera sig i ett intressant nätverk där man får ett kunskapsutbyte och har roligt tillsammans.

 

– Ni har gått ut med att ni kommer använda INVONO One i er kommunikation med fonddelsägarna. Varför?

En viktig del för oss när vi började planera första fonden var att hitta verktyg som låter oss fokusera på affären och att granska bolag. Jag har tidigare suttit med KPI- och informationshantering av en uppstartsportfölj –och vet att det tar mycket tid och energi eftersom många bolag saknar struktur. Där underlättar och effektiviserar INVONO One verkligen för oss genom att både vi och våra portföljbolag arbetar i samma plattform.

Vi ser också plattformen som ett utmärkt verktyg för att underlätta transparensen mellan oss och våra investerare vilket vi tycker är jätteviktigt. Genom INVONO One kan alla investerare överblicka sitt innehav via aktiedepån och kontinuerligt få tillgång till underlag såsom rapporter och dokumentation.

En annan stor fördel – både för oss och våra investerare – är att plattformen hjälper unga bolag att skapa ordning och reda i ett tidigt skede. Det är en viktig faktor som fler bolag borde prioritera för att inte riskera att tappa potentiella investerare.

 

– Jag har förstått att det kan finnas möjlighet att haka på. Vad gäller om man vill vara med?

Ja det stämmer att LOOP 1 fortfarande är öppen och det finns ett fåtal platser kvar för de investerare som är intresserade. 

Första initiativet hade målet på 5,2 MSEK och 20 investerare som vardera har investerat 260 000 kr., detta har vi nu nått men är öppna för några sista investerare vid intresse. 

Loop Capital

Jag vill få mer information

Vi kommer att behandla de uppgifter du lämnar i enlighet med vår Integritetspolicy.
Genom att klicka på ”Skicka” ovan samtycker du även till att uppgifterna i intresseanmälan skickas vidare till det aktuella bolaget.

Smarta bolag och investerare använder INVONO One

Boka en demo eller skapa ett konto och börja redan idag.

INVONO One™

Inlogg med BankID. Digital Aktiebok . Dokument och datarum med avtalsfunktionalitet och e-signering . Enkla- eller Smarta möten med e-signering . Uppgifter, påminnelser och att-göra-listor. Kom snabbt igång med ett gratiskonto!

Mitt Kontor  ⋮

Logga in med BankID och överblicka alla dina engagemang!

Möten  ⋮

Digitala funktioner för alla steg i styrelsens och ledningens mötesprocess.

Ägande  ⋮

Bolaget skapar en digital aktiebok och bjuder in aktieägarna att ta del av den och relevanta dokument.

Uppgifter  ⋮

Alla dina-, styrelsens- och teamets uppgifter på ett och samma ställe!

Dokument  ⋮

Datarum för avtal, rapporter, mötesmaterial och annan viktig dokumentation.

E-signering  ⋮

E-sinering av dokument och protokoll. Säkert, snabbt och enkelt.